Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród wielu możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów oraz spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie jedzenie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. Italian Cuisine Krakow Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, ravioli i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film